Proto jsme se rozhodli shrnout základní charakteristiky jednotlivých zelených potravin v několika článcích, abyste si mohli udělat vlastní názor na tuto problematiku a sami se rozhodnout, který výrobek je pro vás v současné době nejvhodnější. Tento týden jsme začali kamutem a dnes pro změnu pokračujeme havajskou spirulinou. Tak se do toho pojďme pustit:
Spirulina byla údajně základním kamenem aztécké stravy. Je to unikátní řasa s velkým množstvím živin a barviv, která roste v poloslaných vodách (zóna, kde se mísí slaná a sladká voda).havajská spirulina pochází z čistého pobřeží Kony na Havaji a je považována za nejlepší na světě. Dnes je spirulina považována za jednu z nutričně nejbohatších potravin na světě. Havajská spirulina je modrozelená řasa nejvyšší kvality, protože roste pod paprsky silného tropického slunce.
Obyvatelé pobřeží používali mořské řasy a rostliny odjakživa, ale používání spiruliny má svou zvláštní historii. Přestože její skutečnou výživovou hodnotu jako superpotraviny objevili vědci až ve dvacátém století, intuitivně se používala v oblasti Jižní Ameriky ještě před 200 lety v období velkého sucha. Hladovějící místní obyvatelé sbírali zelené řasy pro obživu v přílivových jezírkách, kde se řasy během letních veder rychle množily.
Během II. Světové války, kdy Japonsko čelilo embargu, vytvořila japonská vláda Společnost pro výzkum řas. Po intenzivním studiu byly objeveny dvě řasy s dokonalým složením, které obsahovaly bílkoviny, cukry, minerální látky a esenciální mastné kyseliny v dokonalém souladu s potřebami lidského těla.
Byly pojmenovány Chlorella - rostoucí ve sladké vodě a Spirulina - rostoucí ve slané vodě.
Geniální vědec Dr. Hiroshi Nakamura pak vytvořil speciální vodu pro množení těchto řas, která produkuje tuny této superpotraviny. Po válce projekt pokračoval a Dr. Nakamura odcestoval do USA, kde se o své objevy podělil s významným mořským biologem Dr. Christopherem Hillsem. Společně položili základy 30 let trvajícího výzkumu, jehož výsledkem bylo zařazení Spiruliny mezi nutričně nejhodnotnější potraviny na světě.
Spirulina a její příznivé účinky
Spirulina je významným zdrojem nenasycené kyseliny gama-linoleové a je bohatá na antioxidanty. Není proto divu, že je oblíbená u sportovců, kteří ji používají při silovém tréninku, pro zvýšení vytrvalosti a energie.
Vědecké studie (UC Davis) prokázaly, že havajská spirulina může mít největšípotenciál pro posílení imunity ze všech dosud zkoumaných potravin. Po dvou týdnech užívání došlo k desetinásobnému zvýšení hladiny interferonů gama a interleukinů, které jsou klíčové v boji lidského těla proti mnoha patogenům.
Havajská spirulina je nejen vynikajícím zdrojem lehce stravitelných bílkovin, ale obsahuje také komplex klíčových látek, které navracejívčetně vitaminu E, vitaminu B12 ve vegetariánské formě, železa, vápníku, vitaminů a minerálů, všech 9 aminokyselin a chlorofylu.
Obsahuje 2-6krát více vitaminu B12 než jeho nejbližší konkurent - syrová hovězí játra. Vitamín B12 je synonymem vysoké energie. Je přírodním zdrojem biochelátového železa, které je zcela netoxické. Je 58× bohatší než špenát a 28× bohatší než syrová hovězí játra!
Spirulina je bohatým přírodním zdrojem vitaminu E. Je 3x bohatší než zelená pšenice a její biologická aktivita je o 49 % vyšší než u syntetického vitaminu E, beta-rotenu (provitaminu A). Je 25x bohatší než syrová mrkev. Na rozdíl od syntetického vitaminu A a z tuku rybích jater je betakaroten zcela netoxický. Obsahuje celé spektrum všech známých antioxidantů, včetně vitaminů B1 a B6, zinku, manganu, mědi, aminokyseliny methioninu, betakarotenu, vitaminu E a selenu.
Je také vynikajícím přírodním zdrojem kyseliny gama-linolenové ( GLA). Má 3krát více GLA než pupalkový olej. studie prokázaly, že GLA pomáhá normalizovat hladinu cholesterolu v krvi, regulovat krevní tlak a podporovat klouby. Spirulina je také bohatým přírodním zdrojem chlorofylu - mnohem bohatším než zelená pšenice nebo vojtěška, a komplexních bílkovin s vysokou biologickou hodnotou. Biologická hodnota bílkovin: spirulina - 60-70 %. Sója - 30-35 %, maso - 18-22 %, vejce - 12-16 %, tofu - 8 %, mléko - 3 %.
Spirulina silně zvyšuje hladinu interferonu gama a interleukinů v těle. Tyto látky jsou klíčové pro zdravou imunitní reakci organismu.
Spirulina neobsahuje prakticky žádné nestravitelné látky. Během krátké doby se jedinečné živiny spiruliny vstřebají z trávicího traktu do krevního oběhu, aniž by to bylo energeticky náročné na trávicí procesy. Má bezkonkurenční koeficient stravitelnosti 95 %! Její aminokyseliny jsou připraveny k okamžitému vstřebání.
Havajská spirulina v našem herbáři.
S využitím informací od společnosti Soluna zpracovaných na www.zdravysvet.sk
Foto: © auremar shutterstock