Každý den jsme vystaveni vlivům, které negativně ovlivňují naše zdraví. Stres, znečištěné životní prostředí nebo špatný životní styl způsobují uvolňování volných radikálů. Ty urychlují proces stárnutí a jsou zodpovědné za mnoho onemocnění. Proti těmto vlivům pomáhají bojovat antioxidanty, které se nacházejí v mnoha potravinách a doplňcích stravy.

Co jsou antioxidanty, jaké jsou jejich účinky a které z nich jsou nejúčinnější?
Antioxidanty jsou přírodní nebo umělé látky, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a oxidačním stresem. Volné radikály vznikají přirozeně při metabolických procesech, ale také v důsledku znečištěného životního prostředí, nesprávného životního stylu, některých léků nebo stresu. Vysoké hladiny volných radikálů v lidském těle způsobují poškození buněk, které vede k rychlejšímu stárnutí a různým onemocněním.
Antioxidanty nejenže chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů a oxidačním stresem, ale mohou také posilovat imunitní systém, snižovat záněty v těle, chránit kardiovaskulární systém, podporovat kognitivní funkce a přispívat ke zdraví pokožky.
Mezi nejsilnější antioxidanty patří:
- Glutathion - je považován za "hlavní" a nejsilnější antioxidant. Tělo si ho vytváří samo, ale často je třeba ho doplňovat. Podporuje detoxikaci a regeneraci buněk.
- Vitamin C - silný antioxidant, který si člověk nedokáže syntetizovat, takže ho musíme získávat ze stravy. Podporuje tvorbu kolagenu, zdraví imunitního systému, kardiovaskulárního systému a zlepšuje vstřebávání železa.
- Vitamin E - díky své schopnosti bojovat proti volným radikálům a oxidačnímu stresu pomáhá vitamin E chránit buňky před poškozením, zpomaluje stárnutí pokožky a podporuje zdraví srdce, očí, jater a imunitního systému. Vitamín E si tělo nedokáže samo vyrobit, proto je nezbytné získávat ho ze stravy.
- Koenzym Q10 - je známý zejména jako součást přípravků proti stárnutí pleti, pomáhá také při nedostatku energie, podporuje zdraví srdce, celkovou vitalitu a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Hladina koenzymu Q10 v lidském těle s věkem klesá.
- Selen - tento silný antioxidant podporuje zdraví kardiovaskulárního systému, posiluje imunitu a je důležitý pro reprodukční, kognitivní a endokrinní funkce. Selen je stopový prvek, který přijímáme v potravinách nebo ve formě doplňků stravy.

Seznam 10 nejlepších přírodních antioxidantů pro zdraví a hubnutí
Antioxidanty se přirozeně nacházejí v mnoha potravinách. Zdravé ovoce, zelenina a další potraviny pomáhají chránit lidský organismus před srdečními chorobami, rakovinou, duševním úpadkem a mnoha dalšími nemocemi.
Antioxidanty a superpotraviny, které je obsahují, mohou také přispívat k hubnutí a regulaci hmotnosti tím, že snižují záněty, zrychlují metabolismus a zlepšují spalování tuků. Pokud budete konzumovat potraviny bohaté na oxidanty s mírou, zařadíte do svého životního stylu různé druhy pohybu a zaměříte se na vyváženou stravu, hubnutí na sebe nenechá dlouho čekat.
Bobule
Borůvky, jahody, maliny, ostružiny, aronie a další bobuloviny jsou skutečnými superpotravinami. Obsahují řadu antioxidantů, které podporují funkci mozku, snižují záněty, regulují hladinu cukru v krvi a likvidují volné radikály. Jsou skvělým zdrojem vitaminu C, obsahují vlákninu důležitou pro zdraví trávicího traktu a mají nízký obsah kalorií, takže jsou skvělou zdravou svačinkou pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet zdravou váhu.
Hořká čokoláda
Kvalitní hořká čokoláda s obsahem kakaa nejméně 70 % obsahuje antioxidanty zvané flavonoidy. Ty jsou spojovány se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění. Umírněná konzumace hořké čokolády může také zlepšit náladu, prokrvení mozku a kognitivní funkce.
Kurkuma je nejen silný antioxidant, který dokáže neutralizovat volné radikály, ale může dokonce stimulovat působení dalších antioxidantů. Účinná látka kurkumy se nazývá kurkumin a má také protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Pomáhá při zvýšené zátěži jater, zlepšuje trávení, zdraví kostí, kožní onemocnění a problémy se zrakem. Přispívá také k hubnutí tím, že reguluje hladinu cukru v krvi a omezuje tvorbu tukových zásob.

Avokádo a ořechy
Avokádo má přirozeně vysoký obsah jednoho z nejsilnějších antioxidantů, glutathionu. Kromě toho je také bohaté na vitamin E, koenzym Q10, selen a zdravé tuky. Avokádo přispívá ke zdravějšímu srdci, mozku, kostem, zraku, trávení a je ideální potravinou při dietě. Je bohaté na vlákninu a navozuje pocit sytosti, čímž přispívá ke snaze o hubnutí.
Stejně jako avokádo obsahují i ořechy zdravé tuky, díky nimž pocit sytosti trvá déle. Ořechy jsou také bohaté na vitamin E, fenolické sloučeniny, zinek a další antioxidanty. Obvykle se doporučuje jíst maximálně jednu malou hrst denně, protože větší množství může vést k zažívacím problémům a přibývání na váze.
Zelená listová zelenina a brukvovitá zelenina
Špenát, kapusta a další zelená listová zelenina obsahují antioxidanty lutein a betakaroten a také vitaminy C, E a K. Pomáhají odstraňovat volné radikály, podporují zdraví očí, trávicího traktu a srdce a snižují záněty v těle. Brokolice, květák a zelí jsou zázračné potraviny, které pomáhají předcházet rakovině - obsahují sulforafan a indol, což jsou mimořádně silné a účinné antioxidanty.
Chřest
Chřest je dobrým zdrojem glutathionu, flavonoidů a dalších polyfenolů. Podporují detoxikaci, posilují imunitní systém a chrání tělo před různými nemocemi. Chřest obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje zdravou stolici. Má močopudné účinky a pomáhá předcházet zadržování vody v těle.
Libové maso
Libové kuřecí, krůtí nebo hovězí maso je bohaté na antioxidanty, jako je selen, koenzym Q10 a glutathion. Kvalitní maso je také vhodnou součástí jídelníčku pro regulaci hmotnosti - má nízký obsah nasycených tuků a obsahuje bílkoviny potřebné pro růst a regeneraci svalů. Pravidelná konzumace libového masa pomáhá udržovat svalovou hmotu, stabilní hladinu cukru v krvi a předcházet záchvatům "vlčího hladu".
Rostliny z čeledi česnekovitých
Česnek, cibule, šalotka, pórek a pažitka jsou bohaté na antioxidant alicin, sloučeninu, která je zodpovědná za jejich charakteristickou chuť a vůni. Mají antibakteriální, antibiotické, antivirové, protizánětlivé a protiplísňové účinky. Konzumace česneku a jemu příbuzných rostlin má mnoho zdraví prospěšných účinků. Kromě toho podporují metabolismus a zdraví trávicího traktu, díky čemuž mohou být užitečné při hubnutí.
Citrusové plody
Citrony, pomeranče, limetky a grapefruity patří k nejběžnějším zdrojům flavonoidů ve stravě. Podporují zdraví srdce, snižují záněty v těle a pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Citrusové plody také obsahují velké množství vitaminu C a jsou skvělým doplňkem stravy pro posílení imunitního systému. Protože vitamin C podporuje tvorbu kolagenu, jsou citrusové plody důležité také pro zdravou pokožku a klouby. Sladká nebo osvěžující chuť citrusových plodů a jejich nízký obsah kalorií z nich činí ideální součást zdravé stravy.
Zelený čaj
Zelený čaj je bohatým zdrojem flavonoidů a katechinů, což jsou obzvláště silné antioxidanty, které chrání organismus a bojují proti rakovině. 1-2 šálky zeleného čaje denně také podporují zdraví srdce, mozku a zlepšují koncentraci. Pravidelné pití zeleného čaje pomáhá zrychlovat metabolismus, podporuje spalování tuků a reguluje hladinu cukru v krvi.
Antioxidanty jsou nezbytné pro silnou imunitu, zdravé srdce a celkovou pohodu. Vyvážená strava je často nejlepším zdrojem antioxidantů potřebných k obnově a růstu zdravých buněk. Konzumace potravin bohatých na antioxidanty a vhodných doplňků stravy je klíčová, je však důležité, aby se tak dělo s mírou. Zařazením různých antioxidantů do každodenní stravy uděláte krok k lepšímu zdraví, větší vitalitě a udržení zdravé hmotnosti.
Laura Hrnčiarová, redaktorka www.zdravysvet.sk
ZDROJ FOTO: preepik.com