Zdraví a učení podle svaté Hildegardy z Bingenu II. část

7332 zobrazení

špalda jako podceňovaná obilovina
 
 O zdravém stravování se toho dnes píše hodně. Všechny rady a doporučení mají něco společného:...
zdroj: google.com

špalda jako podceňovaná obilovina

O zdravém stravování se toho dnes píše hodně. Všechny rady a doporučení mají něco společného: neobsahují nic nového - jen autor se pokaždé změní. Dokud se neobjevily Hildegardiny spisy, byla v knihách o výživě věnována pozornost pouze 4 základním obilovinám: pšenici, žitu, ovsu a ječmeni. Na nejcennější druh se zapomínalo - Triticum spelta, slovensky špalda.

špalda je podobná pšenici, ale není s ní příbuzná ani se s ní nekříží. Z tohoto důvodu není zajímavá pro šlechtění a zpracování genů. Na uměle hnojených půdách se jí nedaří a hůře roste. Při příliš silném hnojení upadá, protože má velmi jemné stéblo. Její slámu proto ochotně konzumují zvířata jako krmivo. I když se dostane do blízkosti pesticidů, uhyne.

Z historie špaldy

špalda byla obilovinou Alamanů - dokonce hlavní obilovinou v této oblasti. Její pěstování sahá až na jih do Německa, Švýcarska a Vorarlberska. Svět špaldu nezná, ale kuřata ano. Když je krmíme směsí zrn špaldy a pšenice, sežerou nejprve špaldu a pak pšeničná zrna.

Asi před 200 lety, po několika letech neúrody a neúrody, byli rolníci nuceni sklízet špaldu, která ještě nebyla zralá. Zelená zrna zachránila mnoho životů a v mnoha domácnostech se vyskytují dodnes. Technologie pěstování pokročila a dnes již není problém špaldu vypěstovat přirozeně.

Přínos špaldy pro lidské zdraví

Dr. Hertzka objevil hodnotu tohoto zrna v Hildegardiných spisech a ohromoval jím lidi na svých přednáškách.

"Špalda je nejlepší obilí. Je teplá, olejnatá, plná síly a příjemnější než ostatní obiloviny. Vytváří v člověku, který ji jí, správné svaly a dobrou krev, veselé smysly a radostnou mysl. Je dobré ve formě chleba, ale je dobré i vařené..."

Hildegarda z Bingenu

Vysoká hodnota špaldy nespočívá v její vynikající pekařské schopnosti - špalda je ekvivalentem pšenice s vysokým obsahem lepku -, ale je to nejlepší základní potravina, která na této zemi roste. Je to nejlepší obilí. Ani pšenice, ani ječmen, ani oves, ani žito se nemohou vyrovnat její kvalitě. Když jíte špaldu, nic vám nechybí: ani vitaminy, ani stopové prvky. Dokonce ani kojenci netrpí výživovými škodami z mouky, jako se to může stát u pšenice. špalda dodává zdravým i nemocným, starým i mladým lidem výživové stavební prvky, které jsou nezbytné pro tvorbu zdravých svalů a dobrou krvetvorbu. Člověk po ní nepřibírá na váze. Pouze u špaldy je jemně mletá mouka stejně hodnotná jako celé zrno. špalda také dodává lidem dobrou náladu a pocit duševní rovnováhy.

špalda je základem klasické hildegardské kuchyně. Obsahuje vše, co potřebujeme pro naši stravu, pro naše zdraví.

Dr. Hertzka nám prozradí, co by dělal v případě rakoviny:

"Uchýlil bych se na chatu v Alpách s pytlem plným špaldových zrn a sledoval bych, kdo je silnější: rakovina nebo špalda. A vím, jak by to dopadlo."

Na přednášce v Sankt Georgenu Dr. Hertzka mimo jiné řekl: "Víte, co je to špalda?

"Když má člověk rakovinu nebo jinou vážnou nemoc, může umřít hlady. Když už člověk nemůže polykat, je třeba mu zavést do žaludku hadičku. Obvykle už nemá sliny, nemá sílu kousat, polykat, prakticky umírá hlady." V případě, že je člověk v nemocnici, může se stát, že se jeho tělo ocitne v bezvědomí.

V takových případech Hildegarda uvádí, co je třeba udělat...

"Jídlo je prakticky pro všechny. Člověk nemusí kousat uvařenou špaldu - ta se dostane dolů a stráví se sama. A tak se u špaldy stává zbytečnou otázka, zda se každé sousto musí 1000krát přežvýkat."

V dnešní době léčba rakoviny většinou končí ve slepé uličce. Když jsou vyčerpány všechny možnosti, je pacient poslán domů. Pro mnohé jsou pak jejich dny sečteny. Přitom hlavním problémem již není rakovina, ale úbytek (chřadnutí) sil organismu - narušené prokrvení a tuky v tkáních. K tomu, aby se pacient na pokraji hrobu postavil na nohy, je zapotřebí určitého fyzického výkonu. Zde by mohl pomoci spelt. Se špaldou se zvyšuje šance, že se z potíží dostane.

S pomocí špaldy se leukémie vyléčí...

výňatek z přednášky doktora Hertzka:

"Nedávno ke mně přišel pacient, který měl leukémii. Souhlasil, že se bude spoléhat pouze na špaldu. Měl odvahu důvěřovat Hildegardě a přistoupit na její doporučení. Je velmi důležité, aby pacient spolupracoval a převzal část odpovědnosti. Tento muž se nyní z leukémie vyléčil".

sparda hraje velmi důležitou roli také v dietě. špaldová kúra se stává nezbytnou při léčbě žaludečních a střevních onemocnění, ledvin a metabolických chorob. Základem diety se přitom stává každodenní špaldová strava, která je pro pacienta nejvhodnější. Ať už se jedná o špaldovou rýži, špaldové placky, špaldové palačinky nebo špaldovou polévku. Nezáleží na tom, jak často se špalda konzumuje, zda jako chléb, nebo vařená, vždy je zdraví prospěšná. Diabetikům se doporučuje jíst pouze celá špaldová zrna. Mouka se přeměňuje na sílu a cukr.

špalda jako náhrada za jednotku intenzivní péče

Jak je člověk bezmocný, když je odkázán na přístroje a hadičky a pomocí umělé výživy bojuje o život na jednotce intenzivní péče. Není nic horšího než naprostá závislost na výdobytcích lékařské techniky. Počítače a měřiče zaznamenávají poslední známky života nemocného. Nemocný vidí před sebou jen stíny lékařů a vnímá jen jejich nesrozumitelná slova v podobě latinských odborných termínů.

V takových případech Hildegarda doporučuje:

"Když je někdo tak nemocný, že už nemůže z nemoci jíst, vezměte celá zrna špaldy, uvařte je ve vodě s přídavkemtuku nebo žloutku z vejce, aby to lépe chutnalo, a dejte to nemocnému jíst, a to ho vnitřně vyléčí jako dobrá mast."

Hildegarda z Bingenu

Aby tedy člověk nemusel být přijat na jednotku intenzivní péče, musí pro své zdraví něco udělat. Jednou z alternativ je právě zařazení špaldy do každodenního života. Využijme také Hildegardiny zděděné moudrosti a vyhněme se přístrojům a hadičkám, které člověku obvykle mnoho naděje nepřinášejí.

připravil: Vladimír Bugoš www.hildegarda.sk

Mohlo by vás zajímat

Naše dítě a zdraví

To, co je důležité, je neviditelné. Oči jsou slepé, člověk musí hledat srdcem." aNTOINE DE SAINT-EXUPERY: MALÝ PRINC Určitě...

8.2.2012
6866 zobrazit

Diskuse

30 dní
Všechny
většina čtení