Výživa a stres

5338 zobrazení

Stále častěji se setkáváme s názorem, že za mnohé neduhy, které nás provázejí, může stres. Pravdou je, že si málokdo uvědomuje, že výživa a stres jsou dvě oblasti, které spolu úzce souvisejí.

Nadměrný stres se podílí na poruchách trávicího traktu a v konečném důsledku na zhoršení výživy všech orgánů a naopak. Právě...
zdroj: google.com

Nadměrný stres se podílí na poruchách trávicího traktu a v konečném důsledku na zhoršení výživy všech orgánů a naopak. Právě nesprávná výživa zvyšuje náchylnost ke stresu a jeho zvládání. Nesprávná výživa je však pro organismus také stresem, protože prostřednictvím narušeného potravního řetězce může do těla denně proudit množství chemických a jiných zdraví nebezpečných látek. Ty pak mohou výrazně ohrozit fyzické, emocionální nebo duševní zdraví člověka.

Stres je stav organismu, kdy dochází k mobilizaci dostupných sil a rezerv potřebných k okamžitému zvládnutí ohrožující situace. Spolu se stresem pak přichází strach, který je v součinnosti se stresem pro člověka velmi nebezpečný a stává se spouštěčem mnoha nemocí.

Trávicí problémy způsobené dlouhodobým nadměrným působením emočních stresorů (úzkost, smutek, strach, nenávist, nepřátelství atd.) jsou nejčastější poruchy chuti k jídlu - anorexie, bulimie, křeče (spasmus jícnu), žaludeční dyspepsie, střevní dyspepsie, žaludeční vřed, dvanácterníkový vřed, poruchy tenkého a tlustého střeva a žlučových cest.

Všechny žaludeční příznaky jsou ovlivněny obavami, strachem, rodinnými neshodami, profesním selháním, přepracováním, vystavením nebezpečí. Pak se zvyšuje sekrece kyseliny chlorovodíkové, hlenu, pepsinu a zvyšuje se peristaltika. Zlepšení příznaků nervózního žaludku lze nejúspěšněji léčit odpočinkem, úlevou od emocionálně rušivýchživotních situací nebo současným podáváním zdraví prospěšných látek či bylin. Velmi zajímavá je při těchto potížích třezalka nebo směs třezalky, šalvěje, máty a meduňky.

Tip: Při boji se stresem se můžete inspirovat radami zdravotních sester, které s ním bojují každý den. Proto se rozhodly své tipy lidem doporučit. Přečtěte si, jak se zbavit stresu.

Jedním z faktorů, které ovlivňují zvládání stresu, je výživa. Hlubší pochopení vztahu mezi výživou a psychikou přispívá k ovlivnění přežití stresových situací.

Vyvážená strava je nejlepší zárukou fyzického i duševního zdraví. Stres zvyšuje potřebu některých živin, protože stresovaný organismus má větší nároky, více živin spotřebovává a vylučuje. Naše vnitřní "spalovací pec" začíná pracovat rychleji, aby "hořela", oxidovala. Vzniká mnoho volných radikálů a při dlouhodobém působení není náš imunitní systém schopen produkovat dostatek antioxidantů.

Stres posouvá PH našeho těla na "kyselé", neboť při stresovém životním stylu je velmi důležité toto PH kompenzovat pomocí vhodné stravy. V současné době je na trhu řada potravin, které pomáhají toto nebezpečí eliminovat. Například mladý ječmen, chlorella, spirulina, kamut, umeboši...

Stres zvyšuje přecitlivělost na potraviny. Po požití cukru, bezprostředně po jeho strávení, hladina cukru v krvi rychle stoupá, ale hladina cukru v krvi rychle stoupá.hladina v krvi klesá, dochází k hypoglykémii s různými nepříjemnými pocity, jako je únava, slabost, podrážděnost apod. Nervový systém a všechny buňky těla potřebují komplexní sacharidy (škrob) obsažené v celozrnných obilovinách (chléb, těstoviny, rýže natural, pohanka), bramborách, fazolích, hrachu, čočce. Přednost by měly mít potraviny s vysokým obsahem vlákniny (syrová zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny).

V případě salátů ze syrové zeleniny doporučujeme jejich zálivku s různými druhy rostlinných olejů. Takto připravené zeleninové saláty jsou pak energeticky harmonické, přičemž "studené" saláty jsou v tomto případě "studené". Jinová složka zeleninového salátu je harmonizována s "teplou" Jangovou složkou olejů, které pocházejí ze semen rostlin.

Dobrý účinek mají také bioflavonoidy citrusových plodů. Vitamíny skupiny B úzce souvisejí s činností periferního i centrálního nervového systému. Stres výrazně zvyšuje spotřeba vitaminu C a E. Strava s nedostatkem vápníku, hořčíku, anicinu nebo selenu může zvyšovat pocity úzkosti. Vápník je považován za látku s uklidňujícím účinkem. Nedostatek vyvolává záchvaty úzkosti. Hořčík, draslík, zinek a esenciální mastné kyseliny jsou potřebné pro zvládání stresu. Často se kombinace těchto prvků vzájemně ovlivňují.

Zdrojem těchto živin je pestrá, přirozená strava s dostatkem zeleniny, olejnatých semen, luštěnin, ryb, mléka (nejlépe neupraveného UHT) a dalších již zmíněných potravin.

Kofein způsobuje ještě větší podrážděnost při stresu. Doporučují se bylinné čaje (např. třezalka, mateřídouška, meduňka), ale ne kolové nápoje, které jsou zdrojem kofeinu. Alkohol se nedoporučuje.

přirozená výživa poskytuje správný poměr potřebných živin a ochranných látek. Odborníci z Ústavu středního zdravotnictví doporučují takové zastoupení základních živin, kde z celkové hodnoty by měly být: bílkoviny - 13 %, složené sacharidy - 57 %, jednoduché sacharidy - 10 %, tuky - 20 %.

Opatrně je třeba přistupovat k dietám, které se u mnoha lidí rozjíždějí právě na jaře a v létě. Nezapomínejte, že pro náš organismus je důležitá pestrá strava, nikoliv jednostranná. Velký význam má chutně připravená strava. Aby organismus dobře trávil přijaté látky, je třeba si jídlo vychutnat. Na chuťovém dojmu se podílejí všechny vjemy člověka, pěkné prostření stolu, klid, pohoda a přátelská nálada zúčastněných.

Každý kultivovaný člověk má ve vlastním zájmu znát zásady správné výživy. Je třeba být zodpovědný i v této oblasti. Člověk totiž představuje jednotu duševního a tělesného. Obě tyto složky jsou ovlivňovány způsobem života, v němž kromě dostatečného pohybu hraje důležitou roli i způsob výživy.

Je období letních dovolených, kdy si můžeme odpočinout. Využijme ji tedy naplno, užívejme si krásy letních dnů, sytých barev. Pohybujme se více v přírodě, najděme v ní zdroj síly pro náš organismus. Uvědomme si, co pro nás příroda znamená. Setkávejme se se svými blízkými a přáteli, kteří jsou pro nás také zdrojem klidu a lásky. To vše přispěje k harmonii v našem organismu, kterou potřebujeme pro zdravý život.

Připravujeme také sérii článků o správné výživě, které vám budu postupně přinášet na našem Zdravém světě.

Ing. Pavol Machnič & Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zajímat

Zimní dovolená - čas relaxace a odpočinku

Nechte se unést zázračnou silou zimní přírody! Zima je obdobím, kdy příroda přestává dýchat a nabízí nám prostor ponořit se do...

17.1.2023
919 zobrazit

Diskuse

30 dní
Všechny
většina čtení