Objevil, že přírodní nedestilovaný jablečný ocet je úžasný, léčivý a očistný elixír - přirozeně se vyskytujícíantibiotikum a antiseptikum, které ničí choroboplodné zárodky a bakterie a pomáhá tak dosáhnout optimálního zdraví a dlouhověkosti.
Všestrannost a užitečnost jablečného octa jako léčebného a detoxikačního prostředku je legendární. Zaznamenali ho již staří Egypťané, Babyloňané, Řekové a Římané, je zmiňován v Bibli a používal se i ve středověku. Dokonce i Kolumbus měl na svých lodích sudy s jablečným octem jako prevenci proti kurdějím, stejně jako vojáci během americké občanské války.
Japonští samurajové ho pili pro posílení a vytrvalost. Jablečný ocet se po tisíce let používá nejen jako léčivý elixír, ale také jako čisticí a detoxikační prostředek, který odstraňuje choroboplodné zárodky, bakterie, pachy a dokonce i skvrny.
Přírodní nepasterizovaný organický jablečný ocet lze skutečně označit za jednu z nejdokonalejších potravin matky přírody. Vyrábí se z čerstvě rozemletých bio jablek, která se pak nechávají kvasit v dřevěných sudech, jejichž dřevo napomáhá přirozenému kvašení.
Pravý přírodní jablečný ocet je hustá hnědě zbarvená tekutina, v níž je proti světlu viditelná světlá usazenina, nazývaná "matka" nebo matečná kultura. Ta se obvykle s časem postupně zvětšuje. To je důkazem, že se jedná o 100% živou potravinu. Jedná se o bílkovinné molekuly seskupené do vláknitých útvarů, jejichž přítomnost znamená, že nejlepší část octa, minerály a enzymy, nebyla zničena. Není proto nutné uchovávat ocet v chladničce. Tento sediment lze rovněž uchovat a později použít při vlastní výrobě octa. Aby se využily všechny hodnoty této "matky", doporučuje se ocet před použitím protřepat.
Důvodem, proč nepasterizovaný, nefiltrovaný jablečný ocet v dnešní době téměř úplně zmizel z regálů, je to, že naprostá většinaspotřebitelů raději nakupuje očima a tmavá barva hustého přírodního jablečného octa s usazeninami může na oko působit neatraktivně. Proto dnešní výrobci vyrábějí průmyslově rafinované a filtrované octy bez ohledu na celkovou ztrátu všech cenných vlastností.
Při destilaci se ničí cenné enzymy a destiluje se draslík, fosfor, přírodní fluor, křemík, stopové prvky a pektin. Destilací se také odstraní důležité kyseliny, které pomáhají ničit toxiny a nezdravé bakterie v těle. Trendu současné tabletové mánie odpovídá stejnou měrou i výroba doplňků stravy s jablečným octem. Společnosti se odvolávají na skutečné prokázané zdravotní účinky jablečného octa a přidávají do něj na trh kapsle a tobolky s jablečným octem, které v této rafinované podobě již nemohou přinést očekávané žádoucí zdravotní výsledky.
Jediný pravý jablečný ocet je čistě přírodní, nepasterizovaný a nefiltrovaný "mateřský" jablečný ocet.
Čím je tedy jablečný ocet tak zajímavý? V první řadě je to to, že přírodní enzymy a kyseliny v jablečném octu ředí krev a tím pomáhají detoxikovat organismus. Dnešní standardní strava plná živočišných bílkovin a tuků krev zahušťuje a v důsledku toho se v těle ukládá většina toxinů.
Řidší krev na principu osmózy zachycuje z okolního hustšího prostředí toxiny, které jsou již v těle uloženy. a ty jsou tak z těla odstraňovány krevním oběhem a následně vylučovací soustavou. Jablečný ocet je jediný ocet, který v těle nevyvolává kyselou reakci. Většina dnes konzumovaných potravin tuto kyselou reakci způsobuje a překyselený organismus je živnou půdou pro většinu nemocí a bakterií.
Přírodní syrový jablečný ocet pomáhá tuto kyselou reakci neutralizovat, stejně jako konzumace syrového ovoce a zeleniny, a přispívá tak k optimálnímu zdraví a imunitě.
Nepasterizovaný jablečný ocet především zachovává všechny hodnoty a látky skryté v jablkách. Ne nadarmo se říká, že "jedno jablko denně udrží lékaře daleko".
Jablečný ocet kromě toho, že je chutným kořením, obsahuje cenné enzymy vznikající během kvašení a přírodní kyseliny, které ničí toxiny a nepřátelské bakterie v těle a ve stravě, a dodává tělu potřebné minerály, zejména draslík, kterého má většina dnešní populace nedostatek. Je známo, že jablečný ocet může zabránit průjmům způsobeným kontaminovanou potravou.
Kromě toho napomáhá trávení, vstřebávání a vylučování potravy, a proto se dnes doporučuje jako prostředek na hubnutí. Mezi onemocnění, proti nimž je jablečný ocet účinným pomocníkem, patří například artritida a bolesti kloubů obecně - nápoj připravený z vody, dvou lžic jablečného octa a dvou lžiček nerafinovaného medu, který se konzumuje v průběhu dne, již mnoha lidem ulevil od bolesti.
Jablečný ocet dále pomáhá při kašli, astmatu, ekzémech, kolice, poruchách srážlivosti krve, únavě, bolestech hlavy, vysoké krevní tlaku, nespavosti, vypadávání vlasů, zmírňuje bolesti svalů, pomáhá udržovat zdravou pokožku a podporuje správnou funkci ledvin a vylučovacího systému.
Kromě všech těchto cenných vlastností je jablečný ocet velmi chutným základem pro salátové zálivky, omáčky, marinády, polévky a další pokrmy.
Je toho hodně, čím je jablečný ocet zajímavý, ale je třeba si uvědomit, že jediný jablečný ocet, který je zajímavý, je jablečný ocet. si zachovává tyto úžasné vlastnosti, je přírodní, nedestilovaný a nefiltrovaný ocet vyrobený z jablek, přesně tak, jak to matka příroda zamýšlela.
Takový jablečný ocet si můžete vyrobit sami tak, že ve velké nádobě zakryté vzduchotěsným plátnem necháte zkvasit jablka a občas je promícháte, aby se snadněji oxidovala.
Zdravý svět vám nabízí jablečný ocet Beutelsbacher v kvalitě Demeter.