V základní částici hmoty, atomu, se elektron vždy snaží zůstat na energeticky nejvýhodnější úrovni. To platí v celém vesmíru. Vesmír je však dynamický, takže nic nemůže být ve skutečnosti fixováno ve stavu harmonie, ale neustále kolem tohoto stavu osciluje.
Pokud tuto skutečnost známe, můžeme se také ve svém životě zařídit tak, aby jednotlivé odchylky od ideálního harmonického stavu nebyly příliš velké. Čím větší je odchylka od harmonického stavu, tím větší přešlapování je třeba udělat, abychom se tomuto rovnovážnému stavu přiblížili.
Když si tyto myšlenky převedeme do jednoduchého podobenství, do našeho života, můžeme si představit například jo-jo efekt při hubnutí. Drastické hubnutí nevyhnutelně vyvolá tento jo-jo efekt. Člověka trápí hubnutí, když si odepře vše, na co je tělo zvyklé, a pak ho navíc psychicky trápí jo-jo efekt, který obvykle následuje, když tělo kila zase nabere a my to nedokážeme kontrolovat.
Proto když chceme zásadně změnit svou postavu nebo stravovací návyky, musíme se řídit několika jednoduchými radami. Je také dobré vyvarovat se některých chyb, které jsou často fatální a vedou k neúspěchu toho, co děláme.
Samozřejmě ve všem musíme brát v úvahu individualitu každého člověka, osobní přístup, protože každý z nás je úplně jiný. To, co platí pro jednoho, může druhému dokonce uškodit. Proto nikdy nebudou existovat diety pro každého a na světě se budou neustále objevovat nové a další zaručené recepty. Budeme je nadále hltat a očekávat, že vyřeší náš problém.
Takto však svět nefunguje. Zázraky na počkání a nemožné za tři dny - to na tomto světě neexistuje. Pokud člověk něco dlouhodobě zanedbává, problém nikdy nevyřeší "zázračná růžová pilulka" s okamžitým účinkem.
Vezměme to popořadě
Rychlost metabolismu
Věk snižuje rychlost našeho metabolismu u většiny lidí. To má svou příčinu v přírodě. V přírodě patří většina potravy mladým. Ti potřebují maximální množství potravy, protože musí rychle růst a dospět, aby zajistili přežití druhu. Dospělí jedinci, kteří se rozmnožují, proto dostávají méně potravy a starší jedinci, kteří se nerozmnožují, ještě méně. V naší přirozenosti jako druhu je také zakódováno, že z tohoto menšího množství potravy bychom měli mít s přibývajícím věkem méně. Proto se náš metabolismus "přepíná" na "vyšší" účinnost tím, že se zpomaluje a je schopen přijímat více živin z menšího množství potravy. Po dalším období života se metabolismus opět zpomalí a my dokážeme přežít s minimem potravy.
Možná jste si všimli, že lidé přibývají na váze ve vlnách. Třicetiletý člověk má větší problémy s váhou než dvacetiletý a čtyřicetiletý člověk při stejném množství potravy již trpí obezitou. V naší civilizaci se samozřejmě obezita objevuje už u dětí, ale to je způsobeno především nedostatkem pohybu a naprosto nesprávnými stravovacími návyky.
Moderní civilizace nám však všem umožňuje jíst tolik, kolik chceme, bez ohledu na to, zda jsme mladí, dospělí v reprodukčním nebo nereprodukčním věku. Pokud však tento aspekt, který je v nás zakódován, nezařadíme do svého života, budeme neustále přibírat na váze.
Člověk se stále méně pohybuje a přijímá mnohem více kalorií v podobě gastronomických pochoutek, než dokáže spálit. Proto je mezi námi tolik lidí s nadváhou, která generuje například kardiovaskulární onemocnění, jež má ze všech nemocí nejvyšší úmrtnost.
Uvědomme si, že náš dokonalý organismus je s věkem stále dokonalejší a zkušenější a nepotřebuje stále tolik jídla. My však tuto skutečnost nechceme vidět a nepřizpůsobujeme jí svůj život.
Nikdy však nehladovějme jinak než v plánovaných půstech, protože každý nedostatek jídla vyvolává na druhé straně obžerství a ony pověstné vlčí hlady, které se jen snaží kompenzovat disharmonii, kterou jsme právě vytvořili.
Držet dietu znamená přijímat dietní jídlo a ne hladovět. I z dietního jídla si vždy udělejte pochoutku. Ve většině případů se to dá zvládnout. Pokud patříte k lidem, kteří nedokážou odolat gastronomickým lahůdkám, zvyšte pohybovou aktivitu, abyste kompenzovali příjem kalorií.
Zdravé a nezdravé diety
Mnoho lidí má v sobě zakódován další extrém, který vyplývá z jejich životních zkušeností při dietách. To, co máme zafixováno jako zdravou stravu, nám obvykle nechutná. Proč? Protože mnozí "odborníci" dovedli zdravé stravování do takového extrému, že je jen problematicky poživatelné.
Když však svému "mozku" nedopřejeme potěšení z kulinářského zážitku, má tendenci stále toužit jen po jídle, které našemu zdraví neprospívá.
Potravinářský průmysl prostřednictvím různých dochucovadel, zvýrazňovačů chuti, přeslazování nebo záměrné manipulace s potravinami z hlediska prodejnosti (závislost na cukru, čokoládě, soli, hamburgerech, fast foodech....) dotáhl současné potraviny do extrému. Proto se lidé už téměř nevracejí k přírodním potravinám. Mnozí jsou však svými zdravotními problémy donuceni k radikálnímu řešení a pak psychicky trpí, když už nikdy nemohou jíst to, co kdysi milovali.
Kdybychom však nezdravé potraviny vždy kompenzovali zdravými potravinami nebo dokonce zdravými potravinami ochucenými, mnoho lidí by nikdy nemuselo samo od sebe procházet výše uvedenými extrémy.
Uvedu to na příkladu. Z pohankové kaše se dá udělat skvělé jídlo, ale také pěkně nechutná "gebuzina". Stačí ji lehce osolit, dochutit správnými bylinkami a máte na talíři gurmánský zážitek. Zaručuji vám, že se k ní budeme často vracet. Ale kdo by se vracel k příšerné nesolené a nekořeněné lepkavé masové směsi, kterou si z tohoto zázraku přírody můžeme také připravit. To platí i pro ovocné nebo zeleninové saláty. Pro většinu lidí musí být ochucené.
Trochu nezdravého v hodně zdravém je určitě lepší než všechno zdravé a zároveň nechutné. S tímto přístupem můžeme také postupně přejít na mnohem zdravější způsob života.
Pokud držíte dietu a máte opravdu neodolatelnou chuť na kousek čokolády, jděte do toho. Ale opravdu si dejte jen kousek a vychutnávejte si ho v ústech co nejdéle. Váš mozek vám nedokáže říct, že mu chybí důležitá látka jinak než tím, že má chuť na jídlo. Pokud však budete jeho potřeby ignorovat, udělá si druhou zásobu v podobě tukových polštářků nebo nevědomky zvýší účinnost našeho metabolismu. Využije tedy naprosto vše z jídla, které sníte. Pak se divíme, že jsme snědli 20 dekagramů tresky a přibrali kilo na váze...
Do svého jídelníčku vždy zařazujte dostatek ovoce a zeleniny. Snadno to uděláte například ve smoothies nápojích, které obsahují ovoce a listovou zeleninu. Nemůžete udělat nic geniálnějšího na ráno, než si takový nápoj dát k snídani. Získáte spoustu živin, nebudete zatěžovat svůj trávicí trakt a dostanete do sebe dostatek vlákniny, jejíž přísun modernímu člověku velmi chybí.
Dostatek vlákniny umožní pravidelné každodenní čištění našeho těla od toxinů a zbytků látkové výměny.
Energetické hospodaření organismu
Naše civilizační návyky také nevhodně ovlivňují celkové energetické hospodaření organismu.
Jíme víceméně ze zvyku než ze skutečné potřeby toho, co potřebujeme. Bez ohledu na to, co se chystáme udělat, cpeme do svého trávicího traktu nejrůznější hlouposti.
Nevím, kdo přišel s myšlenkou, že bychom měli snídat, oběd dát příteli a večeři nepříteli, ale tato věta je z hlediska zdravého životního stylu naprosto chybná.
Doporučuji, abychom svůj jídelníček přizpůsobili tomu, co budeme dnes dělat. Vezměte v úvahu, že žaludek - tento náš mechanický mlýnek při zpracování potravy může spotřebovat až 70 % vaší životní energie. Vzhledem k tomu, že mozek si vždy vezme 20 %, trocha svalového pohybu 10 %, už se dostáváme na 100 %. Když máme ráno spoustu práce a jsme pěkně najedení, náš "motor" se točí na nejvyšší obrátky, a přesto jsme nic neudělali. Když však chceme ještě něco udělat, bereme si z rezervy, která není určena pro každodenní použití. Pak jsou čtyřicátníci, padesátníci vyhořelí a odpadávají jako zralé hrušky.
Stačí se však podívat, co dělají jižní národy po jídle, a zjistíme, že poté, co se napijí, nastává siesta...
Také naše auto má převodovku, která zajišťuje, že nejede pořád na maximální otáčky, ale že jsou otáčky přizpůsobeny tomu, co se chystáme dělat. Na maximum můžeme jet jen chvíli, stejně jako auto, a pak musíme zařadit takový rychlostní stupeň, který prodlouží životnost všech komponentů.
Pokud tedy ráno potřebujeme výkon, potřebujeme hodně živin. V takovém případě doporučuji například smoothie nebo různé kaše s vysokým obsahem živin. Tímto způsobem získáme spoustu cenných látek, vitamínů, minerálů a rychlých cukrů. Protože smoothies jsou rozmixované a kaše jsou kašovité povahy, náš žaludek nemusí dlouhé hodiny rozmělňovat potravu, životní energie nám zůstává k dispozici a my máme sílu z množství živin.
Co bychom měli jíst a kdy bychom měli jíst, abychom nepřetížili naše srdíčka, co si dát k večeři? Naše doporučení a recepty, to vám představíme v našem dalším článku. To je téma na pokračování.
Ing Pavol Machnič www.zdravysvet.sk