Zdraví a učení podle svaté Hildegardy z Bingenu III. část

8699 zobrazení

Zima končí, přichází jaro a příroda se začíná probouzet k životu. V tomto ročním období je ten správný čas udělat něco pro své zdraví. Jedním ze způsobů, jak se zbavit nežádoucích látek nahromaděných během zimního období, je podstoupit jarní očistu. V tomto článku se seznámíte se speciální klášterní formulí svaté Hildegardy z Bingenu, která k tomuto účelu používala širokou škálu bylinných účinných látek vyskytujících se v přírodě.

Popsaný klášterní recept je postaven na vinném základu, a proto na začátkuvínem se budeme zabývat trochu více a v několika odstavcích...
zdroj: google.com

Popsaný klášterní recept je postaven na vinném základu, a proto na začátkuvínem se budeme zabývat trochu více a v několika odstavcích popíšeme, co nám Hildegarda o víně ve svých spisech zanechala.

Hildegarda o víně

"Víno čisté a z vinné révy udělá člověku krev dobrou a zdravou, ale víno pančované udělá krev špatnou, jakoby zaprášenou popelem".
"Kadidlo je silné a udělá v krvi téměř bouři, proto ten, kdo ho pije, ho musí ředit vodou."

H.v.B.

V Hildegardině učebnici Causa et Curae je víno zmíněno:

"Víno je krev země, je v zemi, jako je krev v člověku, a má něco společného s krví člověka, přenáší tedy její teplotu tak rychle, jako se měníotáčející se kolo z močového měchýře do dřeně, a uvádí ji do velkého tepla, takže tatáž dřeň pak dává krvi záři touhy po veselosti. Proto člověk, který chce pít velmi dobré, silné víno, má toto víno smíchat s vodou, aby se jeho síla a žár poněkud smísily a zmírnily. Proto se má také k vínu, které se nazývá Hunsrücker, přidávat trochu vody, dokud voda nezměkčí jeho vlastní ostrost a kyselost a neučiní ho snesitelným, neboť právě tak, jako je krev suchá a bez vláhy vody neteče, tak víno vypité bez přidání vody člověka vysušuje a škodí mu, omezuje jeho tělesné zdraví a vnáší do něj tělesnou žádostivost. Každé jídlo a pití je třeba užívat přiměřeně, ne příliš horké a ne příliš studené."

Kde jsou tvůrci módy? Zavést výjimečně novou módu pití:

Na každý stůl v pohostinském zařízení patří automaticky k vínu konvice s vodou. V dobrých kavárnách dostanete ke kávě sklenici vody. Podávejte ji také k vínu. Pak to člověku neuškodí.

Hildegarda dále píše o víně:

"Když roste vinná réva na půdě, která je úrodná pro obilí, je pro nemocné lidi snesitelnější. pít než víno, které roste na půdě, která plodí, než víno, které plodí obilí jen mírně, i když je takové víno cennější. Víno totiž léčí a povzbuzuje člověka svým blahodárným teplem a velkou silou."

H.v.B.

Nechci vás přemlouvat k pití alkoholu - zejména ne při řízení auta. Zde má omezení pití alkoholu své opodstatnění. A nikdo se také nemá opíjet. Ale jedno se prostě říct musí - absolutní abstinence není na místě. Jednu nebo dvě skleničky vína smíchané s vodou během dne nebo večera si lze dopřát, nikomu to neuškodí. To by ale většina lidí musela být alkoholiky nebo mít zcela zničená játra. Zejména starým lidem by tu a tam sklenka vína velmi prospěla. Dodá jim sílu a podpoří krev.

ano, víno je krvetvorný prostředek! Jsem přesvědčen, že některé pilulky svými vedlejšími účinky uškodí víc než 1 až 2 dcl vína denně (pokud je pravé, neochucené) a když se pije mírně zředěné vodou.

Jak dobře chápu protialkoholní reklamu na tvrdé nápoje, jako je pálenka, rum a podobně, stejně málo pochopení mám pro absolutní nekonzumaci vína. Kdy už konečně přestaneme házet všechno do jednoho pytle! Hildegarda ve svých úvodech k dietě víno často doporučuje! Ale proboha, nikdy ne pálenku nebo rum, a také jen zřídka vodu.

Hildegarda varuje před pitím pančovaného vína a těžkého vína. Silné víno by se mělo oslabovat vodou kvůli nebezpečí podráždění smyslů. Dále bychom měli dodržovat určitou střídmost ve všem, co děláme. To platí pro všechny oblasti života, ať už jíme, pijeme, spíme nebo se probouzíme. Co se nedělá s mírou, je nadměrné, a tudíž špatné.

Pokud vypijeme tolik vína, že z něj nejsme opojeni, ale jen si ho s mírou užíváme, nijak nám to neuškodí. S pomocí vína lze podle Hildegardy vyrobit mnoho léků. Jen zřídka nám předepisuje odvary z bylin ve vodě, tedy čaje, ale mnohé má připravené ve víně. Víno slouží jako dopravní prostředek, protože má něco společného s krví. I na nemocná játra doporučuje Hildegarda lék připravený s vínem.

Hildegardin vermutový lék

Tento přírodní jarní lék založený na léčivých účincích byliny pelyněk (wermut - německy "pelyněk") vyvinula Hildegarda Hildegarda. jméno) má zejména regenerační účinky, které zvyšují výkonnost člověka. Wermutová kúra čistí organismus a posiluje všechny orgánové funkce, včetně ledvin.

Ledviny jsou očistným orgánem těla. Hildegarda je také učinila zodpovědnými za proces lidského stárnutí - označuje je za orgány stáří. Tělu může prospívat pouze optimální činnost ledvin. Všechny tělesné funkce jsou zbaveny zátěže a energetické zásoby jsou naplněny. Tím se zvyšuje osobní výkonnost, schopnost soustředění a celkový pocit pohody.

Hořké látky

Přirozeně se vyskytující hořké látky rovněž přispívají ke zlepšení trávení a podporují procesy látkové výměny a odbourávání zátěže. Přitom dochází ke stimulaci uvolňování gastrinu, který je důležitý pro udržení žaludeční sekrece, stimulaci pohybu střev i vylučování žluči a sekrece slinivky břišní. Bylinné přípravky obsahující víno mohou mít pozitivní vliv na krevní tuky a zpomalit proces předčasného stárnutí organismu. speciální kombinace složek podle originální Hildegardiny receptury lépe rozvíjí posilující a výkonnost zvyšující vlastnosti.

Imunitní systém

Imunitní systém je obranný systém našeho těla. Látky, které jsou našemu tělu cizí, jako jsou bakterie a viry, jsou tímto způsobem překonávány. Součástí tohoto systému jsou některé krevní buňky i naše vlastní přenosné látky. Pomocí vitálních látek (hořké látky, flavonoidy) lze dosáhnout posílení vlastního obranného systému organismu. Posílená imunita má za následek sníženou náchylnost k vlivům prostředí.

Biorytmus

Podle Hildegardy z Bingenu se má vermutové víno užívat ve formě léčby. Jelikož je organismus dlouhodobě podporován v rytmickém očistném procesu, výsledkem je trvalé pročištění organismu.

připravil: Vladimír Bugoš www.hildegarda.sk

Mohlo by vás zajímat

Čaj na talíři

V oblastech, kde se čaj pěstuje, se stává také součástí místní kuchyně. Mladé čajové lístky se vaří, dusí, praží, pečou,...

3.9.2009
4213 zobrazit

Diskuse

30 dní
Všechny
většina čtení