Vstup do Hildegardiny kuchyně

5156 zobrazení

Stále více lidí se zajímá o Hildegardinu medicínu a přetváří svou kuchyni podle jejích rad. Je načase říci si, jak na to. Některá pravidla, která nás Hildegarda naučila, už známe.

Nic nepřehánějte
 
 Abyste věděli, které potraviny jsou více či méně zdravé. Tomu lze přizpůsobit způsob přípravy jídel v kuchyni...
zdroj: google.com

Nic nepřehánějte

Abyste věděli, které potraviny jsou více či méně zdravé. Tomu lze přizpůsobit způsob přípravy jídel v kuchyni. Není však dobré ani doporučené dělat to všechno najednou. Staré návyky nelze změnit ze dne na den. Když manžel přijde po celodenní práci domů, chce jíst něco rozumného a ne nějakou perličku.

Nikdy více čokolády?

Nemá smysl brát dětem každou naději na tabulku čokolády. Těžké celozrnné sušenky ji nenahradí. Je třeba postupovat s láskou a porozuměním, problém jednoduše nepřeválcovat, ale vypracovat taktiku dalšího postupu. Téměř všichni nováčci v Hildegardině kuchyni si myslí, že pokud chtějí přetvořit svou kuchyni, musí se naučit vařit nově. Pro Hildegardinu kuchyni zpočátku nepotřebujeme speciální recepty. Můžeme nadále využívat naše kulinářské umění, které už máme v malíčku. Ve skutečnosti začneme přestavbu na Hildegardin způsob takto.

Pokud nám v kuchyni dojde mouka, jahodový džem nebo jiné věci, nahradíme je lepšími a zdravějšími potravinami. Místo pšeničné mouky se hodí mouka špaldová. Jahodový džem nahradíme malinovým nebo ostružinovým atd. Tímto způsobem můžete pomalu "hildegardizovat" svou kuchyni a pokračovat ve vaření, jako by se nic nezměnilo. Palačinky zůstanou palačinkami a omeleta omeletou. Nemusíme se jich vzdávat. To, jakou marmeládou je palačinka namazaná, je pro děti v podstatě jedno. Pokud je jejich těsto připraveno ze špaldové mouky, chutná ještě lépe. Tohle je pomalá cesta a jednoho dne bude naše kuchyně zcela "hildegardizovaná".

Žádná nová dogmata v kuchyni!

Otázka, zda se do škubánkového těsta může dát vejce, by vůbec neměla vzniknout. Bez vajíčka to bude škubánek, který nebude nikomu chutnat. Držte se obvyklého receptu. A až ho budete podávat, neposypávejte ho semínky břečťanu, ale cukrem jako za starých dobrých časů. Jako příloha se hodí šálek špaldové kávy. Na začátku musí být dobře ochucená. Existuje názor, že špaldová káva by se neměla mlet. To ovšem není pravda. špaldová káva by se měla připravovat tak, jak nejlépe chutná. Mletá káva se připravuje zcela běžně jako filtrovaná káva, zatímco nemletá špaldová káva se vaří s vodou v jedné konvici. První vaření vypadá jako čaj. S dalšími převařováními postupně získává barvu. Dále nemusíme kávu hned temperovat kozím mlékem. Zůstaňme zpočátku u smetany.

Záleží na typu člověka

Ne každé jídlo však lze podávat univerzálně každému člověku. Jeden lépe snáší to, druhý ono. Například žitný chléb "Žito je teplé, ale chladnější než pšenice a má velkou sílu. Takový chléb je dobrý pro zdravé lidi a posiluje je. Zvláště se doporučuje tlustým lidem, protože posiluje svaly. Ti, kteří mají problém se studeným žaludkem, žito nesnášejí, nemohou ho správně strávit, způsobilo by jim to velké potíže."

Při přestavbě kuchyně na hildegardinský způsob v rodině by se vždy mělo myslet na nejslabšího člena rodiny, protože ne každý snese všechno. Stejně tak není nutné přidávat do chleba nejrůznější věci, jako jsou sezamová semínka, slunečnice, ořechy atd. To nedělejte! Chléb musí zůstat chlebem.

Připravil: Vladimír Bugoš, www.hildegarda.sk

Mohlo by vás zajímat

Časopis Naše krásná bylinková zahrada 1/2015

Nastal tedy čas, abychom vám všem, kteří máte zájem o něco nového, nabídli my, Zdravý svět, zkušený a dlouholetý bylinkář. poznat...

22.10.2015
5154 zobrazit

Diskuse

30 dní
Všechny
většina čtení