Panenský kokosový olej BIO
K oddělení oleje od mléka lze použít různé metody. Nejkvalitnější olej se získává odstředivou metodou. Výsledný olej má příjemnou vůni a chuť s jemným nádechem kokosu a při teplotách nad 25 °C se mění v čirou tekutinu. Protože olej není při výrobě tepelně upravován, zachovává si všechny své výživové hodnoty.
V posledních desetiletích byla široká veřejnost klamána masivní propagandou sójového průmyslu, který tropické oleje označoval za nezdravé. údajně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a způsobuje koronární problémy (protože patří mezi "nasycené" tuky). Světoví výrobci sójového oleje a dalších levných tuků si byli vědomi hodnoty kokosového oleje a jeho prospěšnosti pro lidské zdraví. Problém byl v tom, že kokosové ořechy nemohli pěstovat tak snadno jako sóju nebo řepku. Bylo tedy potřeba konkurenční kokosový olej veřejně zdiskreditovat.
Kokosový olej je v rostlinné říši jedinečný tím, že se skládá z nasycených mastných kyselin, podobně jako sádlo. Proto bylo snadné označit ho za nezdravý. Dnes existují stovky studií, které potvrzují opak. Kokosový olej je velkým darem přírody lidstvu!
Není tuk jako tuk
Kokosový olej přirozeně neobsahuje cholesterol - je to rostlinný olej. Navíc díky své schopnosti stimulovat vylučování hormonů štítnou žlázou pomáhá odbourávat cholesterol v těle. Příslušné hormony přeměňují cholesterol na důležitý sterol - progesteron. Tím se zpomalují projevy stárnutí.
Díky svému složení z nasycených mastných kyselin je kokosový olej velmi odolný vůči žloutnutí - oxidaci. Právě ta je velkou slabinou rostlinných olejů, které jsou v poslední době masivně doporučovány jako zdraví prospěšné. To platí, pokud se jedná o čerstvé, za studena lisované oleje z rostlinných semen nebo oliv. Většina lidí však už neví, že cenné nenasycené mastné kyseliny jsou velmi náchylné k reakci se vzdušným kyslíkem za vzniku volných radikálů. Tento proces urychluje teplota /rafinované oleje, smažení/ a světlo. Ještě nebezpečnější je proces ztužování rostlinných olejů - hydrogenace. Při ní vznikají vysoce toxické transmastné kyseliny (TFA). Právě tyto žluknoucí oleje přispívají k ucpávání tepen a způsobují koronární onemocnění. Tělo se jich velmi obtížně zbavuje. Usazeniny v tepnách jsou tvořeny asi ze 75 % žluknoucími nenasycenými rostlinnými tuky, zbytek tvoří především cholesterol z živočišných potravin. TFA jsou již považovány za natolik toxické, že v USA bude od roku 2006 povinné uvádět obsah TMK na obalech výrobků. Na rozdíl od jiných rostlinných olejů je kokosový olej stabilní i při vysokých teplotách (jedná se o nasycený olej). Je proto velmi vhodný i pro smažení a pečení. Tam, kde je vůně panenského kokosového oleje nežádoucí, se používá rafinovaný, ale nerafinovaný kokosový olej /tzv. RBD - refined, bleached, deodorized/.
Přestože je kokosový olej "nasycený", velmi se liší od živočišných tuků. Zatímco živočišné tuky jsou tvořeny mastnými kyselinami s dlouhým řetězcem (LCFA), kokosový olej je tvořen mastnými kyselinami se středně dlouhým řetězcem (MCFA). To má velký význam pro metabolismus tuků. MCFA jsou v těle zpracovávány dříve než sacharidy, jejich trávení začíná již v ústech, nepotřebují enzym lipázu ze slinivkových šťáv. Jsou také mnohem lépe rozpustné v tělesných tekutinách. Jejich úplné odbourání probíhá v žaludku. Kokosový olej je proto v těle rychle zpracován, poskytuje mu pohotovou energii, a přitom má méně kalorií než jiné tuky. Jeho trávení zkrátka příliš nezatěžuje orgány. Jediným živočišným zdrojem MCFA je mléko savců - nápoj dokonale "stvořený" pro výživu mláďat. Proto se frakce kokosového oleje již mnoho let používají v kojenecké výživě. I přesto se mnoho lidí nechalo zmást tvrzeními "sójové" propagandy.
MCFA mají schopnost stimulovat metabolismus, čímž podporují vstřebávání dalších látek, jako jsou esenciální mastné kyseliny (EFA). Zdravý organismus si pak vystačí s jejich menším množstvím, což může být při dnešním nedostatku EFA ve stravě velkým přínosem.
Proti bakteriím a parazitům
Kokosový olej se skládá z následujících mastných kyselin:
- k. laurová
- k. kaprinová
- k. kaprylová
- k. kyselina myristová
Všechny tyto kyseliny působí proti virům, mikrobům, plísním a kvasinkám. Kyselina laurová má nejsilnější antivirový účinek, k. kaprylová je vysoce účinná proti kvasinkám. Kyseliny MCFA mají specifickou schopnost narušovat membrány virů, bakterií, kvasinek a plísní. Ty jsou pak snadno ničeny bílými krvinkami. O této vlastnosti kokosového oleje a jeho frakcí se přesvědčily tisíce pacientů s různými infekcemi, candidou, herpesem apod. V mnoha případech je vhodné aplikovat kokosový olej jako mast na postižená místa.
Jednou z věcí, které si při používání kokosového oleje všimnete, je, že pak vydržíte delší dobu bez pocitu hladu. Metabolismus oleje je podobný metabolismu sacharidů, ale rozklad na glukózu je pomalejší. Nedochází k náhlému vyplavení cukru do krve a jeho následnému rychlému poklesu. Tak je tomu v případě konzumace škrobů, cukrů a většího množství ovoce. Toto kolísání přetěžuje nadledvinky (při poklesu cukru v krvi uvolňují hormony, které tělu signalizují, že potřebuje další přísun potravy). Konzumace kokosového oleje proto stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje zátěž nadledvinek. (Příznakem přetížených nadledvinek jsou tmavé kruhy kolem očí).
Kokosový olej a nadváha
Panenský kokosový olej (dále jen PKO) je hojně využíván jako doplněk stravy při redukci hmotnosti. Ačkoli se zdá neuvěřitelné, že tuk pomáhá hubnutí, zkušenosti jsou evidentní. Jedním z velkých problémů při hubnutí je JO-JO efekt. statistiky jsou neúprosné, většina z těch, kterým se podaří zhubnout, přibere zpět a ještě něco navíc. Mnoho lidí je schopno držet dietu po určitou dobu, ale po čase ztrácí výdrž. Mezitím si však jejich tělo zvyklo na "šetrnost" s omezeným příjmem potravy a je pak schopno ukládat ještě více tuku ze stejného příjmu potravy. Navíc jednou z tendencí při dietě je omezit příjem tuků na minimum. To je však další vratký bod diety. Tuk má ve výživě důležitou roli, tělo ho potřebuje pro svou funkci a dobře to ví. Navíc tuk umožňuje vychutnat si jídlo kompletně, zvýrazňuje chuť a hlavně navozuje pocit opravdové sytosti.
Mnohem účinnějším způsobem redukce hmotnosti je pomalá a soustavná změna jídelníčku a životního stylu. Kokosový olej může být velmi prospěšný, pokud nahradí část tuku ve stravě. Jak bylo uvedeno výše, poskytuje dlouhodobější pocit sytosti (několik lžic oleje dokáže potlačit hlad na několik hodin). Má také nižší energetickou hodnotu než jiné tuky. Je také jinak tráven. PKO stimuluje metabolismus těla k "vyšším otáčkám", a tím pomáhá spalovat mnohem více energie. V neposlední řadě obnovuje správnou funkci štítné žlázy, jejíž hormony jsou pro vyvážený metabolismus nezbytné. Není obtížné zařadit kokosový olej do jídelníčku a také jím nahradit běžné rostlinné tuky při vaření.
Péče o pleť
Čistý kokosový olej si lze velmi snadno oblíbit jako tělové mléko nebo obličejový olej. Dobře se roztírá a vstřebává, velmi příjemně voní a blahodárně působí na pokožku. V tropických oblastech se takto používá již tisíce let. Je vhodný zejména pro suchou a poškozenou pokožku. Jeho složení je blízké tukům v naší pokožce, a proto se snadno vstřebává a přijímá tělem. Kosmetické firmy velmi často používají kokosový olej nebo jeho frakce ve svých výrobcích. Jeho jemná vůně z něj dělá ideální masážní a lubrikační olej /pokud nepoužíváte kondom, tuky poškozují latex/.
Shrnutí
- čistě rostlinná péče o celé tělo a vlasy, skvělý koupelový a masážní olej s nádhernou jemnou vůní.ideální také po holení - ošetřuje suchou a namáhanou pokožku (dermatologicky testováno)
- jako potravina má antivirový a antibakteriální účinek (MCT)
- silně potlačuje kvasinky, plísně, kandidu albicans (candida albicans)
- stimuluje metabolismus, pomáhá při cukrovce, nadváze, poruchách štítné žlázy, používá se při léčbě podvýživy
- má nižší energetickou hodnotu než ostatní tuky, jeho trávení se více podobá trávení sacharidů
autor: Jozef Litvaj, G8 s.r.o.