Povídání o čaji, bylinkách a zdraví I.

5241 zobrazení

V jednom z našich mnoha rozhovorů , když jsme se bavili o čaji, jste mi řekl věci, které mě trochu šokovaly, a tehdy se vlastně zrodil...
zdroj: google.com

V jednom z našich mnoha rozhovorů , když jsme se bavili o čaji, jste mi řekl věci, které mě trochu šokovaly, a tehdy se vlastně zrodil nápad udělat s vámi tuto sérii článků. Jak je to tedy s tím studeným zeleným čajem, když o něm mluvíte jako o jedovatém hadovi ?

Na tuto otázku vám rád odpovím později, myslím, že z hlediska korektnosti by bylo třeba nejdříve o čaji více pohovořit a pak v kontextu dát odpověď i na tuto otázku. Pokud tedy souhlasíte, můžeme tento náš dnešní rozhovor věnovat čaji.

O čajích toho bylo napsáno hodně, ale mě by zajímalo jejich rozdělení na různé druhy

Známe tisíce druhů čajů, ale na počátku všechny pravé čaje pocházely z čajovníku (rod Camellia). Existuje několik desítek druhů čajovníků a nejznámější je asi čajovník čínský (Camellia sinensis). Tento stálezelený keř se již po tisíciletí pěstuje v Asii a pěstuje se také v tropech a subtropech po celém světě.

Nejvýznamnějšími producenty čaje jsou Číňané, Japonci , Indové, ale významnými producenty čaje jsou také Srí Lanka, Vietnam, Tchaj-wan, Indonésie. Nesmím zapomenout na proslulé himálajské čaje z Nepálu a indické oblasti Darjeeling. Čajovník aktivně produkuje lístky více než 30, 40, 50 let, ale v Asii najdeme i 100 let staré čajovníky, ze kterých se sklízejí lístky. Z této zelené čajové rostliny se pak různými způsoby zpracování vyrábějí různé druhy čaje.

Někteří lidé mají rádi zelený čaj, ale jiní dávají přednost černému nebo červenému...

Řeknu to jen velmi zhruba a stručně, protože jen toto je téma na několik článků. Čajové lístky po utržení z keře přirozeně začnou oxidovat - fermentovat. Podle toho, jak dlouho jsou lístky tomuto procesu fermentace vystaveny, se čaje dělí na zelené, kde je fermentace zastavena hned na začátku zpracování. fermentaci různými způsoby, a to buď teplem, kdy se čajové lístky suší na megawokách, nebo párou, kterou jsou známé zejména japonské čaje.

Bílý čaj je vlastně zelený čaj, pouze čajové lístky jsou mladé, ještě nerozvinuté, ty se nechávají zavadnout, aby se odpařila voda. Poté se suší a tak vzniká budoucí jemný, lahodný nápoj. Bílé čaje jsou zkrátka čajovou lahůdkou.

Mezistupněm mezi zelenými čaji a plně fermentovanými čaji jsou oolongy, což jsou částečně fermentované čaje. V závislosti na oblasti a tradici, kde se zpracovávají, se nechávají více či méně fermentovat, vždy však jen částečně. U nás je oolong bohužel poměrně málo vyzkoušený milovníky čaje, ale je vynikající. Doporučuji ho vyzkoušet.

plně fermentovaný čaj je čaj černý. Červený čaj je vlastně také černý čaj. Proces fermentace mění celý chemismus budoucího nápoje, takže má smysl vyrábět celé spektrum čajů. Zajímavé jsou takzvané čaje Pu-Erh, známé mezi naší něžnější polovinou lidstva jako odtučňovací. Na Pu-Erhu je zajímavá ještě jedna věc, čím jsou starší, tím jsou lepší, podobně jako dobré ročníkové víno. Za lisované Pu-Erhy se v Asii platilo jako za peníze. Ale o těchto věcech už bylo napsáno mnoho.

Dobrá, teď se pojďme věnovat léčivým účinkům čaje

Pojďme na to, ale nejprve musíme upozornit, že jen správná příprava a pak správná konzumace udělá z tohoto lahodného nápoje také nápoj léčivý. A zde se dotkneme vaší předchozí otázky o jedovatém hadovi. Zásadou tedy je, že například zelený čaj by se neměl zalévat vroucí vodou, ale pouze vodou o teplotě asi 70 až 80 stupňů. Čím kvalitnější čaj, tím kratší doba louhování, asi 1 minuta. U kvalitnějších čajů by se měl první nálev louhovat asi 30 sekund až minutu, o něco déle.více čaje a dbejte na to, aby čajové lístky nevychladly až do zalití dalšího nálevu, nejlépe v keramické konvičce.

Byl to člověk, který zasvětil svůj život čaji, kdo mi řekl, že zelený čaj by se měl pít jen do té doby, než vychladne. Studený zelený čaj je lepší vylít, až když vychladne, protože je jako jedovatý had. Všechny pozitivní vlastnosti se ztrácejí a mění se v negativní. Vzpomeňme si, kolika z nás se po vypití studeného zeleného čaje udělalo špatně. I mongolské přísloví potvrzuje slova tohoto muže a hovoří o studeném zeleném čaji jako o jedu. To platí pouze pro vychlazený zelený čaj. Nemám důvod tomuto muži nevěřit, ale je na vašich čtenářích, zda jeho radu přijmou a budou ji akceptovat, nebo ne. V naší nabídce však máme jeden druh zeleného čaje, který lze louhovat i za studena, jedná se o nový čínský čaj Lu Xue Ya z roku 2003, který se louhuje stejně dobře ve studené i horké vodě.

Kouzlo čaje však spočívá i v tom, že v dnešní uspěchané době bychom se měli na chvíli zastavit a uvolnit ducha. Proto by pro nás pití, ale i příprava čaje měla být malým rituálem, který nám umožní během dne na chvíli "vypnout". Pokud to budeme dělat tímto způsobem, na čaj nezapomeneme.

Je tedy nutné zapomenout na náš "zapomenutý" studený zelený čaj?

Já, podle rady tohoto člověka, kterého, přiznám se, nebudu jmenovat, také doporučuji nepít "zapomenutý" zelený čaj.

Podívejme se do Asie. Japonský nebo čínský čajový obřad je víc než jen pití nápoje. Je to meditace s čajem. Je to nástroj, který posouvá našeho ducha zase o kousek dál. Když si uvaříme čaj a zapomeneme na něj, znamená to, že spěcháme a že by bylo dobré dopřát si chvilku relaxace u šálku čaje. Nic tím neztrácíme. Naopak, vidím v tom jen samá pozitiva. Když pijeme čaj s rozmyslem, můžeme si kromě krátkého duševního uvolnění tento lahodný nápoj opravdu vychutnat. Postupně tak objevujeme rozdíly v čajích, v jejich kvalitě a v jejich rozmanitých chutích. Pokud to budeme dělat tímto způsobem, bude pro nás čaj skutečně tím zázračným léčivým nápojem se spoustou antioxidantů, minerálů, vitaminů, aminokyselin a jako bonus i povzbuzujícím teinem pro naši dobrou výkonnost.

Někdy je opravdu těžké se v práci jen tak zastavit, takže není ani čas na zalévání sypaných čajů, ale pití

Souhlasím, že doba je hektická, ale věřte mi, že je opravdu potřeba umět se občas "zastavit". Můžeme vypít hektolitry čaje a myslet si, že si snížíme tlak nebo se vyhneme rakovině, ale pokud nepřestaneme přepínat a žít harmoničtěji, tak problém bude přetrvávat. Také mýtus o složitosti přípravy sypaného čaje je opravdu jen mýtus. Pokud máme doma správnou konvičku na bylinky nebo kvalitní keramickou konvičku se sítkem na přípravu sypaného čaje, příprava sypaného čaje nezabere o nic více času než příprava čaje porcovaného. Navíc se člověk vyhne pití většinou levného šmejdu, který se ani nedá nazvat čajem, natož naším.levné porcované čaje, které se nám pěkně louhují, jsou pochybné kvality.nechci paušalizovat, existují i kvalitní porcované čaje, ale ty za 50 centů v hypermarketu neseženeme.

Co se týče pitného režimu, ten je pro správné fungování našeho těla opravdu velmi důležitý. Spojme tedy příjemné s užitečným a objevme kouzlo tohoto skvělého nápoje, který nám nabízí relaxaci i chuť, a pak nebudeme muset pít zapomenuté čaje. Není náhodou, že takzvané kvetoucí čaje neboli čajové růže jsou stále oblíbenější a i cenově dostupnější. Mnozí z nás si je zamilovali, když jsme viděli proces "zrodu" čaje On-Line. Před našima očima se čajová růže rozvíjí v našem šálku a okouzluje nás svou krásou. Na vlastní oči vidíme čaj živý a nejcennější na těchto kvetoucích čajích je ten okamžik pohody, to krátké uvolnění, které s čajovou růží zažíváme.

A co čaje, které nepocházejí z čajovníku?

Na ty samozřejmě nemůžeme zapomenout. Vždyť kdo z nás, když je nemocný, neochutnal bylinný čaj z našich luk a strání nebo z velkého afrického rooibos, čistý nebo ochucený různými dary přírody, nebo různé ovocné čaje ze sušeného ovoce a koření. Čajovny, prodejny zdravé výživy a bylinkářství nám již dnes nabízejí velký výběr kvalitních čajů z celého světa, je tedy na nás, abychom začali trochu experimentovat a nebáli se proniknout do tajů čaje. Ani ti, kteří takové prodejny nemají, nemusí smutnit. Jsme v době internetu a kvalitní čaj si lze objednat i přes internet a na našem portálu lze najít více než 500 druhů bylinek a různých čajů z celého světa.

Dotkli jste se bylinných čajů z našich luhů a hájů. Říká se, že člověk by měl pít pouze bylinky ze svého okolí, z prostředí, ve kterém žije.

Na vaši otázku odpovím oklikou. Vždy odmítám generalizovat, a to v jakémkoli tématu, ale zejména v otázkách zdraví. Každý z nás je jiný. Každý jsme opravdu velmi odlišný. Nikdo například nevidí žlutou barvu stejně. Pro někoho je umění kýč, pro jiného je kýč umění. Stačí se podívat do našich obchodů a zjistit, co nabízejí. Často si říkáme, kdo si koupí tuhle blbost a tuhle blbost si koupí a ještě dokáže někomu udělat radost.

Stejné je to i s našimi bylinkami, a nejde jen o bylinky, ale o potraviny obecně. Lidé mají často sklon k extremismu. Budou jíst cokoli, ale bylinka musí být z horního konce vesnice. Znám lidi, kterým pomáhají domácí bylinky, ale znám i lidi, kterým pomáhají ajurvédské čaje z himálajských bylin. V dnešní době, kdy je celý svět globalizovaný, je také nemožné konzumovat pouze doma vypěstované potraviny nebo bylinky. Vždyť kdo z nás nejedl rýži v domácích játrech nebo ananas, pomeranče, kari koření a milion dalších potravin, které nejsou od nás. Myslím, že naše matka země a její dary jsou tu pro nás všechny bez ohledu na to, odkud pocházíme. Základní problém, totiž otázka našeho zdraví a nemoci, pohody a ne-pohody, je více v naší hlavě než kdekoli jinde.

Vychutnávejme si tedy nádherné zelené, bílé a černé čaje z Asie, ale i z celého světa, protože čaj je vlastně jen bylina. Dopřejme si skvělý rooibos z Afriky nebo Vilcacoru z amazonského pralesa. Dopřejme si korejský, sibiřský či indický ženšen nebo skvělé aloe vera, které dokáže tak fantasticky harmonizovat náš metabolismus. Posaďme se také v klidu nad šálkem dobré kávy nebo kakaa z Jižní Ameriky či Afriky.

Extremismus vždy byl a bude nebezpečný nejen pro nás, ale i pro naše okolí. Ale to je téma na samostatný rozhovor. Doufám tedy, že jsem vám v těchto několika větách na tuto otázku odpověděl.

Dobře, takže na závěr dnešního rozhovoru nám řekněte, jaký je váš oblíbený čaj.

Mám mnoho oblíbených čajů, takže nemohu vybrat jen jeden. Záleží na momentální situaci, jaký čaj si vyberu. Řídím se tu hlavně intuicí. Znalcům čaje bych určitě doporučil skvělý tchajwanský zelený Gaba nebo Gaba oolong. Momentálně jsem si zamilovala skvěle chutnající rooibos z čajovny Good People Teahouse s názvem Tantra, který máme také v nabídce. Velmi ráda mám ale také mátový bylinný čaj z naší zahrádky, který občas doplním šalvějí, meduňkou a limetkou.

Na závěr bych ráda vyvrátila ještě jeden mýtus, a to o slazení či neslazení čaje. Pokud si potřebujete čaj osladit, klidně si ho oslaďte, nejdůležitější je, aby VÁM chutnal, protože jen vy znáte své chuťové buňky a nikdo jiný. Pokud si čaj sladíte medem, přidávejte med až ve chvíli, kdy teplota čaje klesne přibližně na 40 stupňů Celsia, aby se enzymy v medu nezničily. Pokud čaj sladíte cukrem, volte raději hnědý třtinový cukr než bílý. Čaj však můžete sladit také cukrem stévie, což je bylinka super vhodná pro diabetiky. Pokud čaj nesladíte a chutná vám tak, je stále dobrý.

Pokračování...

S ing. Pavlem Machničem hovořila Katka Bednářová z www.putnici.sk

Mohlo by vás zajímat

Když jsou ďáblové venku

Určitě nejlepší z bylinek přehřejí různá koření. Tím je známá tibetská ájurvéda, ale i celá asijská ájurvéda míchá koření do...

14.10.2009
5047 zobrazit

Diskuse

30 dní
Všechny
většina čtení