Goji - čínský pudink

5508 zobrazení

Tradiční čínská medicína považuje goji od nepaměti za léčivou potravinu, která podporuje dlouhověkost, vitalitu a sexuální sílu.

Goji (kustovnice čínská) jsou sušené plody kustovnice čínské (Lycium chinensis). Goji mají sytě červenou barvu a velikost sušené...
zdroj: google.com

Goji (kustovnice čínská) jsou sušené plody kustovnice čínské (Lycium chinensis). Goji mají sytě červenou barvu a velikost sušené rozinky. Chutí připomínají křížence brusinek, jablek nebo šípků. Goji rostou v úrodné půdě na úpatí Himálaje na středně velkých keřích. V těchto oblastech, kde jsou goji běžnou součástí stravy, najdeme populaci s nejdelším průměrným věkem na Zemi.

Z výživového hlediska je Goji dost možná nejvýživnějším ovocem na planetě! Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (např. tryptofan nebo izoleucin), až 21 stopových prvků (například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor), jsou jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých druhů ovoce na Zemi (což dokládá jejich jasně červená barva). Co se týče beta-karotenu, jsou plody goji bohatší než mrkev. Obsahují také vitaminy C, B1, B2, B6 a E.

Zmínit musíme také beta-sitosterol. Tento rostlinný sterol se dnes používá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, také při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek.

Zcela unikátní pro Goji je pak skupina polysacharidů lycium. Jedná se o mimořádně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály. Tím pomáhají předcházet poškození buněk a jejich stárnutí.

Dlouholetý odborný lékařský konzultant časopisů Journal of Longevity Research a Muscle and Fitness a vědecký pracovník, americký dr. "Více než 15 % bílkovin, 21 stopových minerálů a 18 aminokyselin činí z bobulí goji jedinečnou "superpotravinu" plnou živin, která překonává všechna známá kritéria. Největší dojem na mě dělá množství celosvětových klinických výzkumů, které za Goji stojí. Je prokázáno, že polysacharidy lithia obsažené v Goji mají skutečně pozoruhodné antioxidační a imunitu podporující vlastnosti."

Protože čerstvé Goji při kontaktu s pokožkou oxidují a černají, snadno se při sklizni natřásají na listy a poté se suší v polostínu, dokud neztratí většinu vody. Celý proces pěstování a zpracování je velmi šetrný a striktně se vyhýbá umělémusušení a jakémukoli použití chemických látek. Díky tomu je sušené ovoce co nejvíce "živé", a zachovává si tak nejvyšší možnou výživovou hodnotu.

Plody goji se konzumují samotné jako mimořádně zdravá svačinka nebo se přidávají do cereálních směsí a jogurtů. Skvělé je také přidávat goji do ovocných koktejlů a šejků, jejichž základem může být například super výživné konopné mléko. Čínskou specialitou je příprava čaje z goji, podobně jako u nás ze šípků.

Goji lze po vyluhování také konzumovat. Odborníci tvrdí, že k dosažení příznivých účinků stačí konzumovat asi 30 gramů denně (malá hrst).

Mohlo by vás zajímat

Vlasy

"Nejlepším lékem pro člověka je člověk. Nejvyšším stupněm léku je láska." paracelsus Naše tělo je jevištěm, na němž...

28.10.2012
16062 zobrazit

Diskuse

30 dní
Všechny
většina čtení